Dimensionarea corecta a cablurilor electrice pentru instalatii

Dimensionarea gresita a cablurilor electrice pentru instalatii creste riscul de supraincalzire a sistemului si de incendiu. In afara de materialul si numarul de conductori, tipul de izolatie, lungimea si culoarea cablului, trebuie sa tii cont de sectiunea conductorului.

Cum dimensionezi corect cablurile electrice pentru instalatii?
Inainte de a vorbi despre dimensionarea cablurilor electrice si conductorilor, iti amintim ca instalatiile electrice trebuie realizate doar de persoane autorizate, care detin atestate corespunzatoare tipului de lucrare si care respecta normele si legile in vigoare. Dimensionarea cablului electric in mod corect contribuie la functionarea sigura si eficienta a echipamentelor. Incepe prin a identifica necesitatile electrice ale dispozitivului sau sistemului care va fi alimentat, apoi determina caracteristicile cablului care sunt necesare pentru a indeplini cerintele. Acesta poate include tipul de cablu (monofilar sau multifilar), materialul conductorului (cupru sau aluminiu), izolatia cablului, capacitatea nominala de curent si tensiune si rezistenta la temperatura.

Odata ce au fost indentificate cerintele electrice si caracteristicile cablului, urmatorul pas consta in calculul cablului electric. Acest lucru se poate realiza folosind formula calcul sectiune cablu trifazat sau monofazat sau tabele, precum cele prevazute de standardele internationale.

Daca este necesar, verifica si ajusteaza dimensiunea calculata a cablului. Aceasta poate fi afectata de mai multi factori, cum ar fi temperaturile extreme, lungimea cablului, tensiunea de operare si tipul de incarcatura. In continuare, iata cateva directii pe care sa le iei in considerare in procesul de alegere a sectiunii cablurilor pentru instalatii!

In functie de consum
Principalele elemente pentru a calcula grosimea cablului sunt amperajul, caderile de tensiune si sursa de alimentare (monofazata/trifazata). Cum determini totalul de consum in amperi? Aduni aparatele si electrocasnicele pe care vrei sa le alimentezi in acelasi timp de la o priza si, spre exemplu, obtii 2000 de wati. Imparti valoarea la tensiunea prizei. In acest fel, la 120 de volti ai nevoie de 16,6 amperi, iar la o priza de 220V ai un consum de 9,09 amperi si iti trebuie un cablu mai subtire. Astfel, poti efectua corect o dimensionare cablu in functie de consum.

In functie de materialul conductorului
Cablurile electrice pot avea conductor din aluminiu sau din cupru. Variantele din cupru sunt mai stabile, mai durabile si au o conductivitate mai buna decat cele din aluminiu. Astfel, pentru acelasi randament, cablurile din cupru vor avea o sectiune mai mica fata de conductorii din aluminiu. De asemenea, conteaza si tipul izolatiei: PVC, compus polymer fara halogen, cauciuc tip EPDM. Poti dimensiona corect cablul electric pentru instalatii si cu ajutorul unui calculator cablu electric in care sa precizezi materialul conductorului.

In functie de lungimea cablului
Utilizarea unui calculator sectiune cablu este una dintre cele mai practice metode de a dimensiona corect cablurile pentru instalatii. Un calculator pentru sectiunea cablului online sau formulele folosite de electricieni pot include lungimea cablului, pe langa sursa de alimentare (curent monofazat/trifazat), caderile de tensiune si totalul consumului masurat in amperi. Cu cat este mai mare distanta, cu atat mai mare trebuie sa fie diametrul conductorului. O modalitate de a calcula dimensiunea potrivita pentru cablurile electrice este sa imparti tensiunea care trece prin cablu, masurata in volti, la intensitatea curentului pe care vrei sa o obtii (totalul consumatorilor folositi in acelasi timp), masurata in amperi. Spre exemplu, in cazul unui cablu care suporta o tensiune de 220/230 V (monofazata), iar curentul tinta este de 25, obtii o sectiune de 4.

Daca valoarea obtinuta este la limita intre doua tipuri de cabluri electrice, opteaza pentru sectiunea mai mare. De asemenea, o intrebare frecventa referitoare la dimensionarea cablurilor electrice este: „Cati amperi pe mm2?”. Raportul folosit este de 9A/mm² pentru un conductor din cupru si de 7A pentru unul din aluminiu. Astfel, un cablu de cupru cu sectiunea de 4 mm² este echivalentul a cel mult 36 de amperi, in timp ce unul de aluminiu cu aceeasi sectiune suporta cel mult 28 de amperi. Pentru lucrari la instalatia electrica, apeleaza la serviciile unui electrician autorizat, care poate dimensiona corect cablurile electrice in functie de mai multi factori, printre care se afla specificul proiectului. Pentru a-ti face o idee despre tipul de cabluri electrice pentru casa de care vei avea nevoie, consulta urmatorul tabel!


Tine cont ca valorile pentru consumul total exprimat in amperi din tabelul de mai sus sunt orientative! Acestea difera in functie de materialul conductorului (vezi in paragrafele anterioare 4 mm² aluminiu vs. cupru) si de modul de instalare - prin tuburi ingropate in perete, prin canale pentru ghidarea cablurilor pozate pe perete etc. De asemenea, difera numarul conductorilor. Pentru consumatorii mari de curent sunt recomandate cabluri electrice cu cel putin 3 conductori: rosu, negru sau maro pentru faza, albastru pentru null si galben cu verde pentru impamantare.

Erori comune in dimensionarea cablurilor si cum sa le evitam
In cadrul procesului de dimensionare a cablurilor electrice, trebuie sa se acorde o atentie deosebita factorilor care pot influenta performanta si siguranta instalatiei. Una dintre erorile comune consta in neglijarea factorilor ce pot influenta dimensionarea, precum temperaturile de lucru si conditiile de mediu. Atunci cand dimensionezi un cablu de instalatie electrica pentru casa sau pentru oricare alt tip de mediu, asigura-te ca iei in considerare si astfel de factori. Acestia pot afecta capacitatea de incarcare a cablului si, prin urmare, dimensiunea sa. De exemplu, ignorarea temperaturii de lucru in dimensionarea cablurilor poate duce la o supraincalzire a cablului si, in consecinta, la o posibila defectiune a echipamentului.

Utilizarea incorecta a unui calculator sectiune cablu sau a unui tabel de dimensionare a cablurilor este o alta eroare comuna. Acestea sunt instrumente utile, dar folosite corect. Aplicarea necorespunzatoare a tabelului (fie prin intelegerea gresita a acestuia, fie prin ignorarea unor parametrii-cheie) sau introducerea unor date incorecte intr-un calculator sectiune pot duce la dimensionarea incorecta a cablului, ceea ce poate provoca probleme de siguranta. De aceea, dimensionarea cablului ar trebui efectuata doar de persoane avizate si utilizand produsele adecvate.